İnternet güvenliği için uygulamalar geliştiren SplashData şirketine göre 2019 yılında dünyada en çok kullanılan şifre yine 123456 oldu.
Kişisel hesapların güvenliği için önemli olan bu konuda insanlar en basit şifreleri seçerek korsanlara adeta davetiye çıkarıyor.
Her yıl milyonlarca sızdırılmış şifreyi değerlendiren SplashData listesinin ilk 5 sırası şu şekilde:
Diğer ‘kötü’ şifreler: 12345678, 12345, Iloveyou, 111111 ve 123123.
Batı Avrupa ve Kuzey Amerika’da bilgisayar kullanıcılarının en az yüzde 10’u bu listede yer alan en kötü 25 şifreden birini seçiyor.
Aynı şifreyi ya da bunun basit versiyonlarını kullandığınızda en büyük tehlikelerden biri kişisel bilgilerinizin diğer siteler için de çalınma riski. Bu durumda korsanlar internetteki bütün hesaplarınıza ulaşılabiliyor.
En az 12 karakterden oluşan, içerisinde büyük, küçük harfler; semboller ve rakamlar bulunan ve gelişigüzel seçilmiş şifreler ‘güçlü’ olarak tanımlanıyor.
Uzmanlar oluşturacağınız şifrenin içinde isim, doğum günü, ev hayvanının adı, sosyal güvenlik numarası ya da sosyal medya hesaplarında bulunan kişisel bilgilerin olmaması gerektiğinin altını çiziyor.
İnternet ve teknoloji kullanıcılarına güvenlik desteği sunan ConnectSafely.org, içerisinde rakam, sembol ve rastgele kelime seçilen 20 karakterli bir şifre kullanılmasını tavsiye ediyor. Örnek: YellowChocolate#56CadillacFi$h
Dijital güvenlik uzmanları da hesaplarınızın her biri için uzun, rastgele ve benzersiz bir şifre oluşturan, onlara kolay erişimi sağlayan bir şifre yöneticisi kullanılmasını öneriyor. Bu durumda sadece güçlü bir şifre ile bütün hesaplarınıza ulaşmanız mümkün.
En güvenilir şifre yöneticilerin bir kişi için yıllık maliyeti 15 ila 60 Dolar arasında. Bunun dışında aralarında LastPass, Dashlane, RoboForm, KeePass Password Safe ve Sticky Password’ün olduğu güvenilir ücretsiz platformlar mevcut.
Ayrıca web sitesi tarafından istenmedikçe sık sık şifre değiştirilmesinin da sağlıklı olmadığı belirtiliyor. Uzmanlar bu durumda insanların kolay ve eski şifreleri kullanmaya yöneldiğini söylüyor.
Kaynak: Euronews